Rondommetje
Weetjes

zullen geleidelijk aangevuld worden

Doelgroep Rondommetje Amersfoort

Voor wie is het niet, zou je bijna zeggen. Het Rondommetje is een wandeling van ca drie kwartier over een goed begaanbaar pad. De route wijst zichzelf (zie hieronder). Het Rondommetje is, zo lijkt het misschien, gemaakt voor bewoners van de binnenstad van Amersfoort. En inderdaad, veel stadsbewoners kunnen wel wat extra beweging en frisse lucht gebruiken. Even de benen strekken. Maar ook voor de inwoners van omringende wijken is het Rondommetje een gemakkelijk uitje. Easy go, zowel vanuit de Luiaard of de Kattekampen, als vanuit de Koppel of Kruiskamp. Je kunt het Rondommetje in je eentje doen: flink doorstappend ben je in 35 minuten rond of rustig mijmerend, mediterend en mindful dan doe je er een uur over. Of je loopt gezellig samen met anderen om bij te praten en de stad eens van verschillende kanten te bekijken. De wandeling is interessant voor liefhebbers van historie, kunstkenners en architectuurbewonderaars. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken: bomen en vogels, maar ook muurbloempjes en vlinders zijn her en der te zien. Moe gelopen? Pak een terrasje of bezoek een café en er zijn diverse restaurants langs de route voor als je meer trek hebt.

Wandelroute

De wandelroute van het Rondommetje Amersfoort wijst zichzelf. Dat wil zeggen: je kunt beginnen waar je wilt en je kunt linksom of rechtsom. Dat zijn dus belangrijke keuzes vooraf. Maar wees gerust. De volgende keer kun je andersom lopen of ergens anders beginnen!  Stel je begint bij de Kei en je loopt met de klok mee, dan is de route: Amicitia (onderlangs), langs de Stadsring, achterzijde Sint Jorisplein, langs Stadhuis, door het Burgemeester Brouwerplantsoen naar de Koppelpoort, brug over verder over het wandelpad Plantsoen Noord, langs Joodse begraafplaats, Bloemendalsestraat oversteken en door naar Flint, verder richting Kamp, dan het wandelpad door Plantsoen Oost volgen (een stukje over de stadsmuur is ook leuk), Sint Andriesstraat en Heerenstraat oversteken, wandelpad vervolgen over de Monnikendam, langs Marienhof, de Kleine Haag oversteken en ….. een stukje verder, daar is de Amersfoortse Kei alweer. Op zondagmorgen en woensdagavond is de Koppelpoort het startpunt.

Bomen langs het Rondommetje

hetgroenehuisamersfoort.nl

Kunstwerken in Amersfoort

Lijst van beelden in Amersfoort-centrum

Vogels rondom de binnenstad

Voordehandvliegende vogels in een stadscentrum zijn natuurlijk Huismus, Koolmees, Pimpelmees, Houtduif, Kauw en Ekster. Amersfoort heeft ook water in de binnenstad en dus ontbreken Wilde Eend, Waterhoen, Meerkoet en Zilvermeeuw niet. Dat zijn al 10 verschillende soorten. Hoeveel verschillende soorten vogels zijn er rondom de binnenstad? Een blik op Waarnemingen.nl leert dat alleen al in de eerste  3 maanden van 2024 maar liefst 36 soorten zijn gezien of gehoord! Voor elk wat wils dus, want voor de beginnende vogelaar is het leuk om de Grote Bonte Specht te horen en te zien, de Pimpelmees van de Koolmees te onderscheiden en het kleine Winterkoninkje luidkeels te horen zingen. Ervaren vogelaars komen ook aan hun trekken want Slechtvalk, die vanuit de Onze Lieve Vrouwen toren het stadscentrum bejaagd, Kleine Bonte Specht en Appelvink zijn toch bijzonder. En een IJsvogeltje went nooit!

Waarnemingen 21 april 2024 10.00-11.00 uur: Boomkruiper, Houtduif, Huismus, Kauwtje, Koolmees, Kraai, Meerkoet, Merel, Pimpelmees, Roodborst, Stadsduif, Tjiftjaf, Vink, Vlaamse gaai, Waterhoen, Wilde eend en Winterkoning.