Tjiftjaf meest gehoorde vogelsoort

mei 4, 2024

Bij de eerste vogelsoorten-telling van het Rondommetje Amersfoort op zondag 21 april 2024 is divers pluimage gehoord. Het weer was die weken in april, zoals april het wil: veel regen en wind, soms een zonnestraal. Niet bepaald, zoals de gemiddelde stadswandelaar het prettig vindt. Het aantal deelnemende vogelaars was dan ook gering. Maar dankzij de vogelgeluiden-app Merlin en een enkele visuele waarneming, zijn toch 17 vogelsoorten ge√Įdentificeerd. Zie de website van het Rondommetje voor een overzicht.

Opvallend was dat de Tjiftjaf duidelijk de meest gehoorde vogelsoort was. En dus niet bijvoorbeeld Huismus, Koolmees of Kauwtje. Het herkennen van de Tjiftjaf is geen hogere vogelkunst. Het beestje roept voortdurend en alleen maar van tjif gevolgd door tjaf en zo voort : tjif, tjaf, tjif, tjaf, tjif, tjaf, etc. Zoals ook de Koekoek en de Roepieroepie eenvoudig te determineren soorten zijn. Als een Tjiftjaf stopt bij tjif, niet gevolgd door tjaf, dan klopt er iets niet (een aansluipende kat o.i.d.). Ondanks de gemakkelijk herkenbare roep kan de Tjiftjaf door een gemakzuchtige amateur zomaar verward worden met de Koolmees. Een Rondommetje met Merlin in de hand maakt de Tjiftjaf weer onmiskenbaar. 

17 verschillende vogelsoorten waarnemen op het Rondommetje is leuk, maar pas een beginnetje. De binnenstad van Amersfoort telt misschien wel 40 of 50 vogelsoorten, deels doortrekkers en deels met een vaste verblijfsvergunning. Dus er valt nog veel te horen en te zien. 

Morgen, zondag 5 mei 10.00 uur (start bij Koppelpoort), wordt er sowieso gewandeld en is er ook een tweede ronde vogelsoorten-herkenning.