Stadse, Vreemde en Vroege Vogels

apr 11, 2024

Het Rondommetje is er vooral om in beweging te blijven, buiten te zijn en mensen te ontmoeten. Maar er valt natuurlijk ook veel te zien onderweg en sommige wandelaars willen dan weten welke kunstenaar een bepaald kunstwerk, en waarom, heeft gemaakt, wat voor boom daar staat, en wanneer die stadsmuur eigenlijk gebouwd is. 

Met het oog daarop is op de website www.rondommetje-amersfoort.nl een pagina ‘Weetjes’ ingericht. Er is een eerste beginnetje met Weetjes gemaakt met een link naar het Bomenwandeling-boekje (2009) en een link naar een lijst met beelden in Amersfoort-centrum op Wikipedia. Tips voor deze pagina met Weetjes zijn van harte welkom. Het makkelijkste zijn links naar bestaande, maar vaak onbekende, informatie op internet. Maar gewone lijstjes met bijvoorbeeld alle horecagelegenheden langs de route, een inventarisatie van de vogels rondom de binnenstad en een overzicht van monumenten op de route kunnen ook rechtstreeks op de website geplaatst worden.

Over stadse vogels gesproken. Tijdens het wandelen van het Rondommetje Amersfoort kun je heel wat vreemde vogels tegenkomen. Een lijstje met alle verschillende nationaliteiten zou niet misstaan bij de Weetjes. Veel vogels zijn nu met het bouwen van een nest bezig, maar ook dakloze vogels kom je zomaar tegen. Gelukkig komt één specifiek soort vreemde vogel nog niet in de binnenstad voor in de vrije buitenlucht, en dat is de Halsbandparkiet. Wat zijn dat knalgroene, krijsende krengen! In Amsterdam en Utrecht overschreeuwen ze in parken en binnensteden de meeste andere vogels. Ontsnapte exemplaren (waar dient die halsband voor, vraag je je af) hebben de Hollandse winters (…) weten te trotseren en kolonies gevormd. Zoveel mensen, zoveel meningen natuurlijk, maar ik ben blij dat die exoten hier nog niet te horen zijn.

Het zou mooi zijn als we in de maand april een eerste inventarisatie van vogelsoorten langs de route kunnen verzamelen. Geef bijzondere waarnemingen even door via info@rondommetje-amersfoort.nl Het spreekt voor zich dat niet voor iedere huismus een aparte email een must is. Reeds gemelde soorten staan bij de Weetjes. Misschien lukt het nog wel om later deze maand (bijvoorbeeld zondag 21 of 28 april) een vroege-vogel-wandeling te organiseren met een paar echte vogel- en vogelgeluiden-experts. Als je zo’n vogelaar kent die dat wellicht leuk vindt, laat het even weten. 

Groeten, Wim
 

P.s.: Iedere zondagmorgen (10.00 uur) en woensdagavond (19.00 uur) is de Koppelpoort verzamelpunt voor Rondommetje wandelaars.