Rondomvogelwandeling zondag 21 april 2024

apr 18, 2024

Zondagochtend 21 april 2024 staat het Rondommetje Amersfoort in het teken van vogelaars, vogels en vogelgeluiden, zeg maar: gevogelte.

In Nederland zijn in het hele jaar 2023 meer dan 400 verschillende vogelsoorten waargenomen. Dat is bijna niet voor te stellen voor de gemiddelde vogelamateur, maar is wel waar. Om precies te zijn: 199 soorten broedvogels en 209 doortrekkende en overwinterende vogelsoorten (Vogelbalans 2023 SOVON). 

Hoeveel van die soorten kun je op het Rondommetje Amersfoort tegen komen? Hoeveel zwemmende vogels in de Eem en broedvogels in het Zocher-plantsoen? En hoeveel doortrekkende vogels zie je op de Stadsring voorbij flitsen? En zien is een overtreffende trap, want horen is, bij vogelsoorten herkennen, vaak de eerste stap. Wie is daar aan het zingen, stedelingen, wie is wie? En dan is het mooi meegenomen als je ‘m ook nog mag zien.

Een super-hulpmiddel bij het herkennen van gevogelte is de smartphone app Merlin. Niet iedereen kan ornitholoog zijn. Merlin is eenvoudig te downloaden via Play Store van Google of App Store van Apple. Je hoeft geen account in Merlin aan te maken, alleen de taal instellen volstaat. De groene knop Sound ID intikken, en hupsakee de vogelsoorten, die Merlin hoort, verschijnen direct in beeld. Gewoon aan laten staan en doorlopen, doorkletsen met je mede-wandelaars, de sirene van de ambulance doet Merlin niets, het gelach van de Groene Specht heeft de app direct in de gaten, evenals het luidkeels zingen van een inimini Winterkoninkje.

Ter plekke zullen we zondag de soorten noteren en op de website www.rondommetje-amersfoort.nl komt een lijstje met binnenstad-gevogelte. 

Tot aanstaande zondag 10.00 uur bij de Koppelpoort. 

P.S.: Bij slecht weer is vliegen onverantwoord en zingen ongebruikelijk; zondag 5 mei is dan de volgende Rondomvogelwandeling.